Kontakt dla mediów

Junior Account Executive

Pierwsze kroki w branży gastronomicznej według Jemy w Łodzi. Bezpłatne warsztaty w łódzkim Idea Hub.jpg

Pierwsze kroki w branży gastronomicznej według Jemy w Łodzi. Bezpłatne warsztaty w łódzkim Idea Hub

Tylko w ubiegłym roku w Łodzi otworzyło się blisko 100 nowych lokali gastronomicznych[1], zaś zamknęło zaledwie 30[2]. To dowód na to, że łódzki rynek kulinarny ma się znakomicie. Łódź stwarza coraz większe możliwości dla obecnych oraz przyszłych restauratorów. Jednak, czy wystarczą same chęci i gust kulinarny? Już w najbliższy czwartek, 13 września o godz. 19:00 w łódzkim Idea Hub, pierwsze kroki w branży gastronomicznej stawiać pomoże Izabella Borowska, współzałożycielka portalu Jemy w Łodzi. Warsztaty odbędą się w ramach festiwalu Jemy w Łodzi Food Fest 2018.

Jak wynika z raportu „Rynek gastronomiczny w Polsce 2018”, trend restauracyjny w naszym kraju utrzymuje tendencję wzrostową. Polacy coraz chętniej korzystają z usług restauracji oraz punktów gastronomicznych. Na tę tendencję wpływa zmiana naszego stylu życia, możliwość zamawiania dań na wynos oraz… zastrzyk gotówki w postaci 500+. Dla wielu to motywacja do spełnienia wieloletnich marzeń o założeniu własnej restauracji. Warto jednak pamiętać, że branża gastronomiczna rządzi się swoimi, specjalnymi prawami, które wymagają czegoś więcej, niż jedynie zdolności kulinarnych czy znajomości kuchni świata.

Łódź przez lata na swoim podwórku gastronomicznym gościła setki restauracji. Choć wiele z nich miało krótki epizod, wiele po dziś dzień przyjmuje coraz to nowych gości. Zainteresowanie kulinariami tutejszych mieszkańców zauważyć można również na tematycznych festiwalach gastronomicznych, które przyciągają rzesze odwiedzających. Stolica centralnej Polski w swojej ofercie gastronomicznej proponuje coś więcej niż schabowego czy pierogi. Łódzkie restauracje to również wyszukane smaki z różnych zakątków świata, serwowane przez najlepszych szefów kuchni.

Tak bogate zaplecze kulinarno-biznesowe w naszym mieście wcale nie musi oznaczać dużej konkurencji, a pole do popisu dla nowych restauracji, które mogą uczyć się na błędach dotychczasowych lokali. Już w najbliższy czwartek, 13 września o godz. 19:00 w łódzkim Idea Hub odbędą się bezpłatne warsztaty w ramach festiwalu Jemy w Łodzi Food Fest 2018, podczas których uczestnicy zasięgną wiedzy na temat tego, jak założyć swój biznes gastronomiczny, jak wybrać najlepszą lokalizację, w jaki sposób stworzyć spójny koncept oraz opracować realny biznesplan. Padną również odpowiedzi na pytania, jak przygotować się na odbiór Sanepidu czy jak skomponować najlepsze menu. Szkolenie poprowadzi Izabella Borowska, współzałożycielka portalu Jemy w Łodzi i doradca gastronomiczny IDB Consulting, która pomagała w otwarciu kilkunastu restauracji w Polsce.  

Jemy w Łodzi to jedyny portal internetowy w całości poświęcony łódzkim restauracjom i kulinarnemu życiu miasta. Stanowi on ważne źródło informacji dla każdej osoby związanej z gastronomią. Jego założycielki, Izabella Borowska oraz Agata Zarębska są organizatorkami Łódzkich Nagród Kulinarnych, wydarzeń kulinarnych (Jemy w Łodzi Food Fest, Święta Czekolady, Festiwalu Ramenu, Wielkiego Święta Pizzy, Łódzkiego Festiwalu Burgerów), autorkami książek kulinarnych (Łódzka Kuchnia Czterech Kultur i Łódzka Kuchnia Regionalna) oraz jurorkami w różnego rodzaju tematycznych konkursach (m.in. Festiwalu Zielone Smaki, Tygla Smaku czy Polskiego Producenta Żywności). Od kilkunastu lat związane ze światem gastronomii. Na co dzień doradzają, jak otwierać i prowadzić restauracje.

Udział w warsztatach jest bezpłatny, wymagane są jednak zapisy pod adresem drewnowska@ihub.pl.

 

[1] http://jemywlodzi.pl/artykuly/33-artykuly/1264-otwarcia-2017-lodz-zblizyla-sie-do-setki

[2] http://jemywlodzi.pl/artykuly/33-artykuly/1276-restauracje-zamkniete-w-2017